Nou

DULCEA SĂRUTARE (GLYKOPHILOUSA)

Nou

Lei 7.00

ACEASTĂ ICOANĂ A PREASFINTEI NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU ESTE UNA DINTRE ICOANELE CARE AU FOST SALVATE ÎN TIMPUL PERIOADEI ICONOCLASTE ȘI AJUNSE ÎN MOD MINUNAT ÎN MUNTELE ATHOS.

INIȚIAL, ICOANA A APARȚINUT UNEI FEMEI EVLAVIOASE DIN CONSTANTINOPOL, NUMITĂ VICTORIA. EA ERA SOȚIA SENATORULUI SIMEON. VICTORIA CINSTEA SFINTELE ICOANE, MAI ALES CELE ALE MAICII DOMNULUI, ÎN FAȚA CĂRORA SE RUGA ÎN FIECARE ZI.

SOȚUL EI ÎL SUSȚINEA PE ÎMPĂRATULUI TEOFIL ICONOCLASTUL (829-842) ÎN COMBATEREA CINSTIRII SFINTELOR ICOANE. DIN PORUNCA ÎMPĂRATULUI, SOLDAŢII CERCETAU CASELE OAMENILOR ŞI ARDEAU ICOANELE PE CARE LE GĂSEAU.

AJUNS ACASĂ, SIMEON I-A ZIS SOȚIEI SALE SĂ-I DEA ICOANA MAICII DOMNULUI „DULCEA SĂRUTARE” (GLYKOPHILOUSA) CA SĂ O ARDĂ.

VICTORIA A ÎNCERCAT SĂ SALVEZE ICOANA MAICII DOMNULUI, DUCÂND-O PE ASCUNS LA MALUL MĂRII ȘI I-A DAT DRUMUL PE APĂ. IMEDIAT ICOANA S-A RIDICAT ÎN PICIOARE ȘI A PLUTIT DEASUPRA VALURILOR.

DUPĂ O PERIOADĂ DE TIMP, ICOANA PREASFINTEI NĂSCĂTOAREI DE DUMNEZEU A APĂRUT PE ȚĂRMURILE MUNTELUI ATHOS, ÎN APROPIERE DE MĂNĂSTIREA FILOTEU, UNDE A FOST PRIMITĂ CU MARE CINSTE ȘI BUCURIE DE STAREȚ ȘI DE OBȘTEA MĂNĂSTIRII. MAICA DOMNULUI ÎNSĂȘI I S-A ARĂTAT STAREȚULUI ÎNTR-O NOAPTE INDICÂNDU-I LOCUL UNDE VA GĂSI ICOANA SA.

DUPĂ CE AU SCOS ICOANA DIN MARE ȘI AU AȘEZAT-O PE ȚĂRM, DIN ACEL LOC A IZVORÂT IMEDIAT APĂ DULCE. ACESTA IZVORĂȘTE ȘI ASTĂZI.

Best Sellers

Scroll To Top