Icoana Chipul Mantuitorului

Nou

Lei 16.00

Icoana Chipul Mantuitorului,dimensiuni 30x40 cm.

Chipul Mantuitorului e fara de sfarsit. Nu intamplator, fiecare neam si fiecare generatie a simtit nevoia sa-I mai adauge cate ceva - un strai de-al locului, o emotie, un mic tresalt sufletesc. Nu intamplator, un "zugrav de subtire" ca parintele Sofian se cutremura pe schele si nu indraznea uneori nici macar sa-I atinga sfantul contur, darmite sa-I deseneze ochii, fara indelunga cugetare, fara post si rugaciune. Stia si el ca, din tot portretul, ochii se picteaza doar la sfarsit.

E ca suflul creator abatut asupra desenului si a culorii.

E gestul adamic al fiecarui pictor bisericesc.

E intarirea vorbelor lui Vasile cel Mare, vorbe de poet si de mare indragostit al pustiei: "Ochii sunt asemenea a o mie de maini fara trup".

Ochi cu irizari violete. Ochi dincolo de fire.Icoana cea nefacuta de mana a Domnului Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos in cetatea EdeseiNu e nici o trufie sau, Doamne fereste, ceva eretic sa ne intrebam si sa cautam adevarul ca niste orfani care vor sa-si cunoasca parintii.

Dimpotriva, trebuie sa ne deschidem ochii mintii si sa cercetam chipul lui Iisus. Ce culoare aveau ochii lui? Dar parul? Dar pielea? Dar forma fetei? Era inalt sau scund? Avea umerii drepti si mandri sau trupul lui se pierdea discret si firav in camasa de in facuta dintr-o singura bucata? Nu e blasfemie sa meditezi si sa cauti, sa compari mai multe infatisari de icoana si sa te intrebi, asemenea tanarului licentiat in teologie, Sofian Boghiu, care din aceste icoane ar putea fi cea mai aproape de model, de Hristos Cuvantul, de Hristos cel viu si intrupat.Ridicat pe schelele bisericii din ceruri, parintele Sofian nu mai cauta de mult chipul Mantuitorului. L-a gasit.

Se roaga pentru noi sa facem acelasi lucru, incredintandu-ne sa credem ca icoana lui Iisus nu are egal. Drept dovada - zice parintele, singura rugaciune din Molitvelnic inchinata sfintirii icoanelor este doar una; cea pentru icoana lui Hristos.

Drept dovada, in Bizant, alaturi de tronul imparatului, se mai afla inca un tron gol, pe care odata bazileii puneau Evanghelia deschisa sau, cel mai adesea, icoana Domnului, cea nefacuta de mana omeneasca, de la Edessa. "Sa ne obisnuim cu aceasta prezenta a Domnului prin icoana" - ne indeamna parintele. Sa ne invatam a cunoaste chipul Lui de aici, de pe pamant. Numai asa Il vom recunoaste dincolo si, mai ales, vom fi recunoscuti de El, in ziua in care nu vom mai privi prin icoana, ci ne vom uita unii la altii, firesc, fata catre fata.

Best Sellers

Scroll To Top